Kaffeskolan

Pour

Soak and stir

Brew

Hur du gör ditt bästa kaffe

SPECIALITY COFFEE

Specialkaffe är ett kaffe som odlats och skördats under ideala förhållanden, utan bekämpningsmedel. Kaffet ska vara spårbart hela vägen från odling till butik.

För att få bästa möjliga kvalitet på kaffet och minimera defekter på bönorna sker processen att förädla kaffebär till råkaffe med största möjliga omsorg. Bönorna ska därefter rostas långsamt i små omgångar, så kallat slow-roast. 

Slutligen ska kaffet uppnå minst 80 poäng på Speciality Coffee Association of Americas 100-gradiga koppningsprotokoll där vårt kaffe uppnår 84 poäng och visar därmed kvalitén. Bedömningen av kaffet sker efter smak, arom, eftersmak, kropp, syra, likformighet, smakbalans, ren kopprofil, sötma samt en tionde övergripande kategori. Endast 5% av världens totala produktion uppnår detta.

KAFFET

Öland Kaffe

FÖRVARA KAFFET RÄTT

Kaffe är en färskvara och bör konsumeras därefter. Bönornas smak är som bäst ett par dagar efter rostning. När ett par månader har passerat har bönorna börjat tappa i smak och kommer gradvis fortsätta att tappa smak. För att få ut så mycket som möjligt av sitt inhandlade kaffe kan man tänka på några saker.

01
HELA BÖNOR

Hela bönor håller längre! Man väljer sedan att mala själv framför färdigmalda bönor. En kaffekvarn finns för billig slant och behöver ej ta upp någon plats i köket.

02
SYRE

Kaffets fiende nummer ett är syre. Bäst är att förvara kaffet i originalförpackning.

03
SOLLJUS

Solljus är inte bra för kaffet då det påskyndar stelningsprocessen. Ifall du väljer att förvara ditt kaffe i annan förpackning än originalförpackning och en genomskinlig sådan tex gjord av glas, se då till att den står mörkt förvarad, dock inte i kylskåp då fukt kan uppkomma.

04
TEMPERATURVÄXLINGAR

Kaffebönor mår bäst av att förvaras på en plats med en så jämn temperatur som möjligt. Vanlig rumstemperatur bör väljas konstant.

FRÅN KAFFEBÖNA TILL KAFFEKOPP

ODLING

Varmt klimat är att föredra för framodling av kaffe. Därför är länderna runt ekvatorn de främsta. De två vanligaste kaffesorterna är Robusta och Arabica där Arabica står för ca 70% av all kaffeproduktion i världen. Vi tillhanda har 100% Arabica bönor av yttersta kvalitet från en Single Origin (samma ställe i världen) och Single Estate (samma farm) i Brasilien. Vårt kaffe är ett höghöjdskaffe (Strictly High Grown) som ligger på mellan 950-1500m över havet och anses som ett finare kaffe.

Höghöjdskaffe kräver extra arbete när det kommer till transport av utrusning och kaffebönor. Långsammare odlingstakt innebär även färre antal skördar per år än traditionellt odlat kaffe. Fast det du betalar för är den omtalade och högt värderade fylliga smaken

 

SKÖRDNING

Idag finns det maskiner som kan hantera skörden av frukten och alternativt för hand. Vi använder maskiner av yttersta kvalitetsfunktion och är ergonomiska så att skörd sker på lätt och effektivt vis. Fördelen med maskinell skörd är att bären faller direkt i behållare och på så vis inte utsätts för att falla till marken eller andra externa områden som kan ge böna defekthet i smak eller utseende och smak.

Frukten tas sedan vidare till bearbetningsstationerna där bönorna separeras från fruktköttet, varefter de rengörs, torkas och sorteras.

 

URVAL

Efter skörd och efter att man har separerat bönan från fruktköttet är det dags att välja de bästa bönorna. Sortering av omogna och kanske defekta bär görs för att säkerställa den kvalitet som vi står för.

 

 

ROSTNING

Vi rostar vårt kaffe i små upplagor, med olika temperaturer och tiden ligger runt 16-18 minuter. Kaffet rostas enligt en metod som kallas Slow Roast. Den långsamma rostningen lockar fram alla de smaknyanser som finns i kaffebönorna, vilket märks direkt i koppen. Var ’batch’ med vårt kaffe kommer med egen karaktär och unik-het.

Råkaffe är smaklöst, det är under rostningen som det bildas och frigör ämnen som ger kaffet dess unika smak och arom. Rostat kaffe innehåller mellan 700-800 aromer och smaker.

 

FÄRSKHET

För att kunna framställa rätt smaker och aromer i det bryggda kaffet är hantering av yttersta vikt. Kaffe är en färsk råvara med lättflyktiga aromer och smaker. Luft och syre är kaffet värsta fiende och kaffet förlorar snabbt smak och karaktär när det kommer i kontakt med luft vilket skall förhindras så mycket det går.

 

BRYGGNING

På marknaden finns ju en hel drös av olika maskiner att brygga sitt kaffe med men det finns två saker vi kan nämna du bör tänka på.

  • Se till att maskinen är ordentligt rengjord och använd alltid kallt vatten när du brygger. En dåligt rengjord maskin kan ge det allra bästa kaffet en bränd bismak.
  • Använder du en kaffebryggare, se till att kalka ur den med jämna mellanrum.

 

SINGLE ORIGIN

Single origin är kaffe som kommer från en bestämd plats på jorden. Det skulle kunna jämföras lite med vin från ett vist område – single origin betyder att kaffet inte blandas från olika regioner, utan allt kaffe i paketet kommer från samma ställe.

På detta sättet får kaffet en unik smak, som inte finns någon annanstans. Smaken kan även variera från år till år, helt beroende på väder och jorden just det året kaffet odlades.

Många anser att bra single origin kaffe, vare sig som hela bönor eller malet, är bland det finaste som finns. Denna kaffesort har vuxit i populäritet senaste tiden, och många testar olika sorters single origin, från olika platser runt om i världen.

 

HÖGHÖJDSKAFFE

Höghöjdskaffe, dvs kaffe som är odlad på hög höjd mellan 900–1500 meter över havet, anses vara ett finare kaffe. Dessa kaffesorter har ofta en mer nyanserad och blommig karaktär, som många kaffefantaster föredrar. På engelska kallas höghöjds kaffe ibland för Strictly High Grown.

Höghöjdskaffe kräver extra arbete när det kommer till transport av utrusning och kaffebönor. Långsammare odlingstakt innebär även färre antal skördar per år än traditionellt odlat kaffe.

En längre odlingsperiod innebär att kaffebönorna tar till sig mer smak och får ett högre näringsinnehåll. Att förlägga kaffeodlingarna på högre höjder förlänger utvecklingen av bönorna, vilket ger dem chansen att ta upp mer näring. Med rätt kunskap blir resultatet något som verkligen särskiljer sig mot normalt kaffe, med en högre syrlighet, mer arom och fylligare smak.