Tillverkning

Processen

Efter att kaffebönan hamnat på utvalt ställe i jorden för att gro sker plantering av en då ca 30cm hög planta. När ca 12-13 månader passerat sätts kaffeplantan ut på fältet för att växa till sig.

Efter ca 3 år ser vi en påbörjad blomning av en planta som nu kallas träd. Under den här kommande tid sker en mognad av bäret och sockerhalten tilltar allt mer. Våra bönder har en livslång erfarenhet av kaffeplantagen och dess tillväxt och ser till att skörden sker först när bärets mognad är fullständig. Viktigt här är att låta bäret mogna till sitt fullo innan skörd påbörjas.

Skörd sker hos oss automatiserat med maskin för att se till att bäret inte tappas på mark utan samlas upp direkt i behållare.

Naturel process

Denna torkningsmetod innebär att bönorna läggs ut med skal och fruktkött i solen för att naturligt torkas. Sötman från bären som finns i fruktköttet torkar naturligt och ger bönan och färdigt kaffe en söt och bärig smak. Denna metoden kräver inte heller någon vattentillförsel, som är en bidragande orsak till att vi använder just denna metoden.

Vi ser också att denna metoden börjat sprida sig till andra länder. Vi vet att kaffe älskande människor föredrar den metoden pga av de smaker som bönan får och i och med vi inte behöver vattentillförsel.

Sortering av omogna och kanske defekta bär pågår för att säkerställa den kvalitet som vi står för.

Rostning

Varje lott kaffe kommer med sin egen story och karaktär, vilket gör att vi vill ge kaffet en unik rostning. Vi rostar vårt kaffe för hand, i små upplagor, med olika temperaturer och tider, allt för att det skall passa det aktuella kaffet bäst. Kaffet rostas enligt en metod som kallas Slow Roast. Den långsamma rostningen lockar fram alla de smaknyanser som finns i kaffebönorna, vilket märks direkt i koppen. Var ’batch’ med vårt kaffe kommer med egen karaktär och unik het.

Packningen sker i tillslutna påsar efter rostningen och var kaffepåse är försedd med ventil för att få ut koldioxid och hålla ute syret från kaffebönorna.